sobota 17. července 2010

Yaroslavl aneb o uprku z Ruska

Plan B mel vypadat tak, ze pojedeme z Yaroslavle po Volze lodi nekam na jih, podle toho, kolik to bude stat. Nebyl by to sice Bajkal a nebo Altaj, ale aspon bychom meli dost penez na navrat domu :).

Jenze ono to bylo samozrejme zase trochu jinak, nez jsme predpokladali. Prijezd rano na nadrazi probehl v poradku a ja se pred 4 rano vydal do vylidneneho mesta smerem k rece.

Ricni pristav je z dalky velky, z blizka skoro opusteny. Haly jsou naprosto prazdne a je v nich neporadek, protoze v nich zadne prepazky ani cekarny nejsou. Pred halou cekal na slunicku a sedici na kufru plynne anglicky hovorici Rus, kteremu ujela lod do Nizniho Novgorodu. Nevedel, kdy jede dalsi, ani kolik jizda muze stat.

Ja neodrazen sel zkoumat, co je v budovach. Do jedne byl otevreny vchod a v nem nastenky lodnich spolecnosti. Rozpisy cest po rece nebyly prilis hojne a navic se jednalo o vyletni cesty a ne o pravidelnou ricni osobni dopravu. Coz znamena, ze plan B se realizovat nebude.

V Rusku pred Uralem toho moc k videni totiz uz neni. Bud jde o mesta vybudovana predevsim za komunismu se sovetskou architekturou s nekolika kosteli, ktere jsou vsechny stejne a nebo o komunismem vylidnene vesnice, kde uz neni vubec nic. Priroda se sklada predevsim z rovin s rekami, kde je plno komaru. Doprava krome hlavnich tras vlakem je vycerpavajici, zdlouhava a diky vedru, ktere tu bohuzel lame 130 let stare teplotni rekordy, nesnesitelna.

Proto kupujeme v Yaroslavli listek na vlak do Moskvy a rovnou listek na vlak z Moskvy do Kyjeva. Kdyz to nepujde v Rusku, tak to snad pujde nejak na Ukrajine. A kdyz to nepujde na Ukrajine, tak holt pojedu neslavne domu :).

Žádné komentáře: