pondělí 12. července 2010

Vitejte v Rusku

Tak tuto kratkou vetu jsme na hranicich Estonska s Ruskem neslyseli. Rusti celnici nevypadali moc prijemne, ale pustili nas... To neznamena, ze nas pusti zpatky :), ale jsme tu.

Cesta sem byla z casti prijemna - vlakem z Brna do Varsavy pres Olomouc a z casti dosti otravna - autousem z Varsavy do Kaunas, z Rigy do Tallinu a z Tallinu do Petrohradu. Mezi Kaunasem a Rigou jsme vyuzili stop.

Po ceste jsme zvladli nekolik lehce dobrodruznych situaci. Ve Varsave jsme meli do odjezdu nocniho autobusu nekolik hodin casu a tak jsme se sli projit do centra. Jenze po ceste zpatky jsme se trochu ztratili a po odpovedi policistu kudy a jak dlouho je to na nadrazi: "Tam a aspon 1h.", kdyz do odjezdu zbyvalo 50 minut, nas cekala ponekud rychlejsi cesta na nadrazi. Stihli jsme to vsak s luxusni 3 min rezervou.

Cestovani autobusem mi nedela po lonskem Iranu vubec dobre, protoze travit bezesne noci koukanim do tmy z okna neni zrovna fajn. Jenze od lonska jsem si poridil zasadni upgrade. Koupil jsem si mp3 prehravac a ted jsem zjistil, ze me spolehlive v autobuse uspi. Takze uz me z autobusu boli jenom nohy, zada, krk a tak :).

Rano jsme autobusem prijeli k takovemu vesnicky vypadajicimu nadrazi, z cehoz se pozdeji vyklubal Kaunas. Dira je to poradna. Predevsim proto, ze po 2h zevlovani na vlakovem nadrazi a zjisteni, ze na Rigu zadne vlaky nejezdi a presunuti v 8h na autobusove nadrazi nam bylo receno, ze jediny autobus do Rigy odjel v 7:30h. Mozna ze neco budou mit jest v Eurolines, kde otviraji v 9h. V 8:50h mi v Eurolines rikaji, ze v 9h jede jediny rozumny spoj do Rigy a ze eurama zaplatit nemuzu. Takze nam zbyva jedina moznost a to jit stopovat. Studuji mapu dopravy a vybiram jeden trolejbus, ktery jede na kraj mesta. Na haluz to vychazi a on nas vyhodi kousicek od dalnice, ktera vede na Rigu.

Po asi 10 minutach stopujeme (tedy spis Silva, me by asi nikdo nezastavil :D ) prvni auto, ktere nas veze 60km. Hned za dalsich 15 minut nam zastavuje kamion, ktery nas veze az do Rigy. Ridic byl moc fajn a dokonce nam venoval autoatlas Ruska. Jenze v Rize delame spatne rozhodnuti. Chceme dal stopovat, kdyz to jde fajn a misto do centra se nechame vyhodit na odbocce na dalnici do Tallinu. Jenze tam tvrdneme 3h a nic. Tak jdeme na silnici do Rigy, kde nam po 15 minutach zastavuje tridverak, a i kdyz s problemy, nas bere na tramvaj. Jedeme do centra, jenze pred tramvaji je nekolik lidi s reflexnima vestama. Tramvaj zastavuje, venku jsou policisti a dovnitr jdou revizori. Spis nez na kontrolu jizdenek to vypada na protiteroristicke cviceni, ale treba jsou revizori v Rize lovnou zveri :).

Posledni autobus nam jede za hodinu a tak mame dost casu na vymenu penez a nakup jidla. V Tallinu jsme brzo rano a premyslime, jestli si vezmeme ubytovani. Prvne vsak jdeme na vlakove nadrazi zjistit, jestli jede neco do Petrohradu. Nadrazi otvira az v 7h a to je hodne casu. Jdeme do parku, ja si roztahuji veci na spani a ukladam se ke spanku. Jenze asi po hodine me Silva budi, ze pry ji ukradli klobouk a me boty. Moje boty jsou bezpecne na batohu, ale jeji klobouk je pryc. V Tallinu je dlouho svetlo, protoze je na severu a vsichni tam v noci chlastaji a pari. Prisel nejspis nejaky Estonec a kdyz Silva spala, vyndal ji veci z klobouku a rekl si, ze si ho "pujci". Od tohoto "incidentu" uz nespim a cekame, nez nam otevrou. Jenze z Tallinu vlaky do Petrohradu nejezdi, coz nechapu. Jdeme tedy zpatky na autobusak, kupujeme listek na posledni autobus o pulnoci a jdeme se podivat do mesta. Po 3 dnech bez poradneho spanku je vsak chozeni po pamatkach docela drsne.

Pri cekani na odjezd jsem jeste zvladnul shlednout zapas o treti misto na MS, u ktereho jsem mel pomerne velke problemy v sede neusnout. Jakmile prijel autobus a vyplnil jsem imigracni kartu do Ruske federace, vytahnul jsem si mp3 a vytuhnul jsem. Sice se tu a tam probouzim, kdyz me uz hodne boli nejaka cast tela, ale spim vicemene az do Petrohradu.

Pokracovani priste.

P.S. Ti, kterym vadi text bez diakritiky maji smulu. V Rusku bez sance. Jeste bych ale mohl psat v azbuce :).

Žádné komentáře: