čtvrtek 9. ledna 2014

První ochutnávka ze Svaté země

Hummus, falafel, pita, salát, polévka... Jenže dostat se k tomu nebylo úplně zadarmo, a to jak doslova, tak ani obrazně.

První krok bývá prý vždycky nejtěžší. V našem případě šlo o 15 minut dlouhý pohovor před check-inem, testování peněženky, pasu, bot a jiných součástí oblečení na chemická rezidua výbušnin a podrobné prozkoumání přírůčních zavazadel, které trvalo asi 20 minut. A celou dobu se Vám snaží říkat s úsměvem, že se nic neděje. Člověk se u toho ale úplně příjemně necítí. Ale nakonec jsme se do letadla dostali, za teroristy nás nikdo neoznačil (kdo by to taky s českou národní povahou čekal :), výbušniny u nás nenašli a do Izraele nás odletět nechali. Letadlo bylo naštěstí poloprázdné, let nebyl dlouhý (něco lehce přes 3 hodiny), jídlo v letadle výjimečně dobré a přístavací manévr citelně provedený. Takže po prvním trochu nejistém a problematickém kroku byl ten druhý provedený s radostí.
Dalším krokem bylo úspěšně projítí vstupní kontrolou. Po zkušenosti s předletovou kontrolou jsem počítal minimálně s hodinou. Jenže největší časová ztráta znamenala přesun z příletové brány k pasové kontrole, která trvala necelých 10 min. Vyřízení jsme byli u okýnka za 2 minuty. Aspoň že uvažují Izraelci hlavou, a když někoho proklepnou před vstupem do letadla, nehrají si na důležité na svém letišti.
Horší na rychlosti odbavení bylo to, že první autobus do Jeruzaléma měl jet až někdy v 6 ráno a my jsme jej sháněli v jednu ráno. Naštěstí fungují v Izraeli sheruty (sdílené taxi), z nichž jeden nás velmi rychle nabral a 64 šekelů na osobu nás za necelou hodinu dovezl přímo před dveře hostelu. Po cestě jsme projeli přes kontrolní vojenské stanoviště, řidič couval na dálnici, viděli jsme hořící auto nejspíš po nějaké demonstraci, zeď oddělující palestinské území od izraelského. Ačkoli nás Čechů moc není, tak paní, která si sedla v sherutu vedla nás na zadní sedačku byla naše krajanka. Plný sherut Izraelců a my v něm natrefíme na Češku... :)
Hostel jsme měli sice zamluvený od dalšího dne, ale otevřený byl a volné místo měl taky, takže jsme se vyspali. Druhý den jsme vyrazili do města, prošli si staré centrum s výkladem od průvodkyně, která si vydělává pouze spropitným (2 h dlouhá prohlídka je zdarma).
Jeruzalém je zajímavé město, střetává se tu tolik kultur, druhů náboženství a dalších vlivů, že první dojem je dosti nejistý. Uvidíme v dalších dnech. Na závěr vyhlašuji soutěž o hodnotnou cenu. Ten, kdo uhádne, co se prodává v tomto obchodě, obdrží v případě mého úspěšného návratu zpět odměnu :)




A na závěr ještě několik fotek.

Žádné komentáře: