O Severní Americe
se z environmentálního hlediska říká všelicos, obvykle jde o negativní
věci, ale dokud se člověk nepřesvědčí o všem na vlastní kůži, tak si není
schopný situaci plně představit.
Takto by se dalo
pokračovat. Výsledkem toho je fakt, že se tu spotřebovává několikanásobně tolik
zdrojů, než je potřeba. Ať už jde o materiál na výrobu auta, které je dvakrát
tak větší, než by stačilo k tomu, aby splnilo svoji užitnou funkci, anebo
o fakt, že když potřebujete jenom pár set gramů mouky, musíte jí koupit 2,5 kg
a doufat, že ji na něco někdy užijete a nebudete ji vyhazovat.
Kanada se sice
snaží tvářit jistým způsobem environmentálně, ale působí to silně rozpačitě.
Učebnice pro začínající řídiče říká, že ježdění autem je neekologické a je
vhodné se omezit. Nevím, jestli tu místní lidé neumí číst, anebo je okolní
prostředí nezajímá, ale oni se chovají úplně opačně. Další úsměvnou záležitostí
je recyklace. Např. V řetězci rychlého občerstvení Tim Horton’s sice
dostanete veškeré jídlo
v papíčových sáčcích, kde je napsáno recyclable, ale všechno stejně
vyhazujete (kromě plechovek a plastových lahví) do směsného odpadu.
Z toho důvodu
tu celkem trpím. Vše je umocněné i tím, že jsme auto pořídit museli také. Bez
něj se v mítech, kde jsme, člověk (možná to ve Vancouveru a ostatních
velikých městech jde) absolutně neobejde. V centrech měst nikdo nebydlí, a
do centra je to z obytných čtvrtí často několik kilometrů. Veřejnou (městskou
i meziměstskou) dopravou se tu moc cestovat nedá. Ačkoli autobusové spoje
existují, odvezou Vás jen z města do města. Pokud chcete vidět i něco
jiného (přírodu), máte smůlu. MHD ve městech sice je, ale v malých městech
moc prakticky využitelná není.
Je asi poznat, že
moje první dojmy z Kanady moc pozitivní nejsou. Momentálně přebývám (otročím
na chřestové farmě) na kanadském venkově, což situaci o moc nevylepšuje. O tom
ale příště. Na závěr pár fotek a odkazů z místa, kde jsem se zotavoval z dvoudenního
cestování sem a naše auto.
3 komentáře:
Milý zlatý, já Ti sakra rozumím! Švýcarsko: krávy, hory, bio-chleba. Třídíme odpad a jsme strašně ekologičtí; ale to, že nejlepší cestou k ekologii je omezit spotřebu, a to i toho, co se pak třídí (to je zvláštní, že by ta recyklace nebyla uplně bez ekologické stopy???)
Mně to tu trápí v práci už čtyři a půl měsíce každý den, přeji Ti, aby Tvůj výsledek byl lepší (menší).
... to je nenapadne (jsem nějak zapomněla v rozčilení dopsat :) ).
Zmatená Zdena, co to sem vkládala asi na pětkrát, kruciš!
Na "naší" farmě jsou spolupracovnící, kteří se evidentně pod tlakem konzumní společnosti rozhodli, že s plýtváním něco začnou dělat, a založili si svoji vlastní recyklační iniciativu.
"Odborně" se tomu říká dumpster diving (doslovný překlad do češtiny je potápění v kontejnerech) a recyklují tak vyhozené jídlo ze supermarketů. Sice nevím, za jak dlouho díky tomu budou potřebovat recyklaci oni sami, ale aspoň jsou k životnímu prostředí ekologičtí. Tito ale žijí na okraji společnosti :). Myslím ale, že Švýcarsko je oproti Kanadě zlaté. I když je jejich spotřeba na hlavu celkem velká. Jen se děsím toho, až se odebere do USA. Tam se asi nechám demonstrativně na protest zkompostovat nebo něco na ten způsob :)
Okomentovat